Singel

Met dank aan Jan Engelman en Marga Klompé

O singel weer rond
O cirkel weer dicht
O water weer open
Slaap zacht, Catharijnebaan
die we eindelijk mochten slopen.

Een nazi bedacht het
J. Kuiper volbracht het
De Ranitz verachtte
de volkswil en dempte de gracht.
Zo begon de lange wacht.

De stad draagt nu een ring.
De allereerste zilverwinde
zwom reeds de grote kring
en werd goddank niet opgevist; haar staartje
heeft vijftig jaar uitgewist.

Alexis de Roode

Toelichting: op 12 september 2020 werd de herstelde singel van Utrecht weer officieel geopend, nadat hij vanaf 1968 gedeeltelijk was gedempt. Ik kreeg eind 2020 opdracht om een gedicht te schrijven over deze gebeurtenis, voor het jaaroverzicht van de gemeente. Daarbij deed ik, afgaand op een buikgevoel, wat stevig speurwerk, en ontdekte dat Max-Erich Feuchtinger, de man die in 1958 de singeldemping bedacht, een nazi is geweest. Dit bleek tot mijn verrassing nooit bekend te zijn geweest. Algemeen Dagblad schreef dit artikel n.a.v. de ontdekking. Leuke parallel is dat Jan Engelman, die in 1968 in een eentweetje met Marga Klompé de demping grotendeels tegenhield, ook een dichter was. Maar hij wist dit nog niet.

Nieuwe beginnerscursus

Verveel je je tijdens Corona? Ontdek je innerlijke dichter en doe een live online poëziecursus bij Alexis de Roode. Inmiddels zijn er al vijf cursussen gegeven. Zodra er genoeg aanmeldingen zijn, begint de cursus De Ontdekking weer, voor de vierde keer gegeven door Alexis de Roode. De Ontdekking is bedoeld voor beginners, maar ook voor meer ervaren dichters die nog niet met vaste vormen hebben gewerkt en nieuwe dingen willen proberen. Elke les heeft een vaste structuur: feedback, een stukje theorie, een oefening om het dichterlijk palet uit te breiden en een vaste vorm. Met een paar voorbeelden ga je zelf aan de slag. De korte schrijfoefeningen leveren vrijwel altijd iets bruikbaars op, zelfs als je in eerste instantie wat moeizaam op gang komt. Bij de meeste lessen maak je twee gedichten: een vormvast gedicht en een vrije vorm die voortbouwt op wat je in de les gemaakt hebt. We bouwen de vormvaste skills geleidelijk op en oefenen met allerlei vaste vormen, van rondeau tot Germaans heffingenvers. Kosten van de cursus: € 200,- inclusief BTW. Lessen op 8 maandagavonden van 20 uur tot 21.30 uur.

Reacties van eerder cursisten:

Valérie: “Wat een inspirerende 8 lessen waren het! Alexis deelt zijn kennis op zo’n heerlijk bevlogen manier dat de theorie makkelijk beklijft. De oefenopdrachten tijdens de online sessies waren een goede voorbereiding op het te maken huiswerk. Zo kwam je eigenlijk al samen op stoom om daarna in je eentje door te pakken. De feedback op de opdrachten was zinvol, opbouwend en leerzaam. Zowel de docent als de getalenteerde mede-cursisten waren een bron van inspiratie. Ik ben super blij dat ik deze cursus gevolgd heb, het heeft mij weer plezier gegeven in het schrijven van poëzie!

Marian: “Ik vind het een bijzonder fijne en relaxte manier van kennismaken met poëzie. De manier waarop je de stof overbrengt is bijzonder prettig, je neemt het ambacht van dichten soms op de hak, omlijst het met humor. Je verkleint daarmee de afstand tussen ons, de zwoegende leken, en de wereld van de ‘echte’ dichtkunst.”

Marjolein: “Ik had nooit de ambitie om te gaan dichten en had los van een Sinterklaas gedicht nooit een gedicht geschreven. In de corona-quarantaine heb ik me in een opwelling opgegeven en had nooit gedacht er zo’n plezier in te hebben. Ik kijk nu anders naar taal en zelfs anders naar de wereld. Ik maak notities van mooie dingen die mij opvallen, omdat ik daar later misschien nog “iets mee kan”. Het gepuzzel met woorden om ze te laten passen in de stijloefeningen was soms tergend, maar ook heerlijk verslavend. De vrije oefeningen werkten heel goed om tot mooie nieuwe vindingen te komen. Ik heb genoten en mezelf zien ontwikkelen. Een van de leukste aspecten in de cursus vond ik het inkijkje wat Alexis geeft in zijn eigen hoofd, hoe snel er associaties uitrollen, de paadjes die razendsnel ingeslagen worden: heel inspirerend!”

Nu: poëzieles aan huis van Alexis de Roode

Na Corona is het weer tijd voor echte poëzie. Dichter Alexis de Roode geeft nu online cursussen poëzie schrijven. Acht lessen van anderhalf uur, gewoon vanuit huis te volgen. Er zijn twee cursussen, voor beginners en gevorderden, dat wil zeggen mensen die al enige ervaring hebben met vaste vormen en begrippen als rijmschema en metrum.

De eerste cursus is inmiddels voorbij en cursist Elyn zegt er dit over: “De poëziecursus van Alexis de Roode was het beste cadeau dat ik mezelf in tijden gegund heb: in korte tijd veel geleerd, geëxperimenteerd en een paar verrassende gedichten geschreven. Jammer dat de cursus na acht bijeenkomsten al afgelopen was…”

Elke cursus bestaat uit 8 online lessen van anderhalf uur, een les per week. Tijdens de lessen krijgen de deelnemers oefeningen om hun associatievermogen op te rekken, woorden met impact te gebruiken en het toeval mee te laten spelen. Ook wordt er volop geëxperimenteerd met klassieke vormen. Per cursus is plaats voor zes mensen. Als het volloopt, starten we een nieuwe op.

Voor meer informatie over de cursussen zie hier!