Geef mij een wonder

Geef mij een wonder, het debuut van Alexis de Roode, is uitgegeven door Uitgeverij Podium te Amsterdam. ISBN-nummer: 90 5759 2371. De 33 gedichten zijn in twee afdelingen verdeeld, elk met een motto dat ontleend is aan gedichten van Paul van Ostaijen.

Bestel de bundel hier

Recensies:

Over de bundel Geef mij een wonder zijn dertien besprekingen verschenen. Hiervan is er één afwijzend, vijf gematigd positief, en zeven ronduit positief. NRC Handelsblad en De Morgen (Vlaanderen) zijn de landelijke kranten die de bundel hebben besproken.

 • “opgewekt en wanhopig” zegt de jury van de C. Buddingh’-prijs 2006 in het juryrapport: “Alexis de Roode schreef met Geef mij een wonder een bundel die de taal laat glinsteren als een klaterende fontein in de zon. Wij houden van het nieuwe heldere geluid dat deze dichter maakt.”
 • “verrassende verzen, waarin het in ‘De lege landen’ verlangde wonder zich als terloops voordoet” – Arie van den Berg in NRC Handelsblad, 16 juni 2006.
 • “vertederend licht en luchtig” – Bart van der Straeten in De Morgen (België), 14 juni 2006.
 • “haalt in grootse stijl de eindstreep” – Jeroen de Valk in AD/Utrecht, 26 december 2005 (AD/UN).
 • “heeft geen wonder nodig, als hij ons zijn eigen wereld maar toont” – Maarten Das in Passionate Magazine, januari 2006.
 • “schrijft net als Tjitske Jansen en Ingmar Heytze sterke en heldere gedichten” – Hanz Mirck in Boekblad.
 • “deze poëzie is licht als bij Gorter en vlamt als bij Marsman” – Els van Geene van NBD/Biblion.
 • “hij onderschat zijn lezer door bij elke gedachte vier pijlen te zetten die in dezelfde richting wijzen” – een kritische Edwin Fagel in De Recensent.
 • “intelligente, bedachtzame, fantasierijke bundel” – Kurt Snoekx op www.literairnederland.nl.
 • “een bundel om regelmatig ter hand te nemen” – Petra B-Wulffers in Meander.
 • “een welhaast kinderlijk enthousiasme voor de wereld om hem heen” – Enno de Witt op 8weekly.
 • “de gedichten staan op een eenzame plek tussen hoop en wanhoop” – Caren Peters in www.vrouw.nl.
 • “de Roode kijkt naar de wereld met wonderogen” – Philip Hoorne bij Poëzierapport.

Nominatie C. Buddingh’-prijs

De C. Buddingh’-prijs is de prijs voor het beste debuut van het jaar, uit Nederland of Vlaanderen. Geef mij een wonder was in 2006 een van de vier genomineerde bundels. Winnaar was Willem Thies met Toendra. De jury werd gevormd door Anton Korteweg, Albertina Soepboer en Michaël Vandebril.

Uit het juryrapport:
“De knipogen in het debuut van Alexis de Roode zijn niet van de lucht. De verwijzing naar het werk van Paul van Ostaijen, bijvoorbeeld, springt meteen in het oog: Geef mij een wonder telt twee opdrachten aan hem. En zowel voor Van Ostaijen als De Roode is de herhaling een belangrijk structurerend element:

‘Het besluit is gevallen
het valt, het blijft vallen,
en gelijk het valt, zo val ik.’

Absurde humor is een drijvende kracht in de poëzie van De Roode. Grotesk en met verve speelt hij met taal. Vandaar dat de gedichten ongetwijfeld ook goed op het podium hun mannetje staan. Zijn humor leidt ook tot geslaagde vormexperimenten, zoals in het slotgedicht, waarin hij de volgorde omdraait en eindigt met de titel:

‘Dit gedicht is andersom,
want alles is voorbij.
[…]
Ik weet nog dat ik je zag
voor het eerst, in een zweefmolen,
je had een potlood in je haar.

Dag liefje’

Alexis de Roode schreef met Geef mij een wonder een bundel die de taal laat glinsteren als een klaterende fontein in de zon. Wij houden van het nieuwe heldere geluid dat deze dichter maakt.”