Biografie

Alexis de Roode, zoon van Lambertus, zoon van Antonius, zoon van Willem, zoon van Engelbert, zoon van Barend, werd geboren in Hulst, in het land van de Vos Reynaerde. Hij groeide op in Heilig Landstichting, een dorp in de bossen bij Nijmegen. Daarna was hij geoloog, programmeur, webschrijver en reisjournalist. Hij begon zich vanaf 2003 publiekelijk als dichter te manifesteren.

In 2005 op de dag van Sint Maarten verscheen voor een verzamelde menigte in Utrecht zijn eerste dichtbundel Geef mij een wonder, die werd genomineerd voor de C. Budding’-prijs. In 2008 volgde Stad en Land, genomineerd voor de J.C. Bloem Poëzieprijs. Daarna kreeg Alexis de Roode het C.S.S. Crone Stipendium van de gemeente Utrecht om een derde dichtbundel te realiseren. Op 31 oktober 2010, een dag met 25 uur, kwam de bundel Gratis tijd voor iedereen uit, verkozen door NRC-recensent Guus Middag tot een van zijn drie favoriete boeken van 2010. Zijn gedichten zijn omschreven als”opgewekt en wanhopig”, beeldend en lyrisch.

Werk van Alexis de Roode werd opgenomen in meer dan 70 bloemlezingen, poëziekalenders en andere bijzondere uitgaven. In 2016 bracht hij samen met Daniël Dee en Benne van der Velde een bloemlezing van hekeldichten uit, getiteld Ik proef iets wat bedorven is. Hij trad op bij de Nacht van de Poëzie, Lowlands, het Crossing Border Festival, het Tuinfeest en vele andere podia. Hij was lange tijd medeorganisator en presentator van Het Poëziecircus in Utrecht en haalde in 2006 het NK Poetry Slam naar Utrecht, waar het tot op heden is gebleven. Van 21 juni 2014 tot 6 januari 2017 was hij Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde.

Naast poëzie schrijft Alexis de Roode veel over duurzame landbouw en voeding. Hij schrijft o.a. de verslagen van de “It’s the food, my friend” debatavonden in De Rode Hoed sinds 2009, o.a. voor Foodlog en Stichting CLM.

Zie ook de volgende websites:

webalexis3