Biografie

Alexis de Roode, zoon van Lambertus, zoon van Antonius, zoon van Willem, zoon van Engelbert, zoon van Barend, werd geboren in Hulst, in het land van de Vos Reynaerde. Hij groeide op in Heilig Landstichting, een dorp in de bossen bij Nijmegen. Daarna was hij geoloog, Cobol-programmeur, webschrijver en reisjournalist. Hij begon zich vanaf 2003 publiekelijk als dichter te manifesteren.

In 2005 op de dag van Sint Maarten verscheen voor een verzamelde menigte in Utrecht zijn eerste dichtbundel Geef mij een wonder, die werd genomineerd voor de C. Budding’-prijs. In 2008 volgde Stad en Land, genomineerd voor de J.C. Bloem Poëzieprijs. Daarna kreeg Alexis de Roode het C.S.S. Crone Stipendium van de gemeente Utrecht om een derde dichtbundel te realiseren. Op 31 oktober 2010, een dag met 25 uur, kwam de bundel Gratis tijd voor iedereen uit, verkozen door NRC-recensent Guus Middag tot een van zijn drie favoriete boeken van 2010.

Gedichten van Alexis de Roode werden opgenomen in meer dan 50 bloemlezingen, poëziekalenders en andere bijzondere uitgaven. Hij trad op bij de Nacht van de Poëzie, Lowlands, het Crossing Border Festival, het Tuinfeest en vele andere podia. Hij was lange tijd medeorganisator en presentator van Het Poëziecircus in Utrecht en haalde in 2006 het NK Poetry Slam naar Utrecht, waar het tot op heden is gebleven. Op 21 juni 2014 werd Alexis de Roode Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde. Zijn gedichten worden omschreven als beeldend, lyrisch, of “opgewekt en wanhopig”.

Naast poëzie weet Alexis de Roode tamelijk veel van biologische landbouw en schrijft regelmatig verslagen van bijeenkomsten over de toekomst van landbouw en voeding, o.a. voor Foodlog en Stichting CLM.