Live Online Poëzieles


 

* Aanmelden? Mail info@alexisderoode.nl *

“De live online poëziecursus van Alexis de Roode was het beste cadeau dat ik mezelf in tijden gegund heb: in korte tijd veel geleerd, geëxperimenteerd en een paar verrassende gedichten geschreven. Ik was vooral heel blij met de feedback van Alexis (…) Jammer dat de cursus na acht bijeenkomsten al afgelopen was. Ik heb me direct aangemeld voor het vervolg. Als je serieus wilt werken aan het verbeteren van je schrijfvaardigheid, is deze cursus echt een aanrader!” – cursist Elyn

Wat rijmt er op Corona? Vanuit huis of op vakantie, online poëzieles kan altijd. Alexis de Roode heeft twee online poëziecursussen ontwikkeld: een introductiecursus en een vervolgcursus. Elke cursus bestaat uit 8 lessen van anderhalf uur, die live online worden gegeven. Aan elke cursus doen in principe 6 cursisten mee. De cursussen zijn opgezet om je dichterlijk palet uit te breiden, nieuwe dingen te proberen, je creativiteit los te maken en je ambachtelijke vaardigheden als dichter te oefenen.

Poëziecursus I: De Ontdekking

De Ontdekking is bedoeld voor beginners, maar ook voor wat meer ervaren dichters die nog weinig met vaste vormen hebben gewerkt en nieuwe dingen willen proberen. Elke les heeft een vaste structuur: feedback, een stukje theorie, een oefening om het dichterlijk palet uit te breiden en een vaste vorm. Met een paar voorbeelden ga je zelf aan de slag. De korte schrijfoefeningen leveren vrijwel altijd iets bruikbaars op, zelfs als je in eerste instantie wat moeizaam op gang komt. Bij de meeste lessen maak je twee gedichten: een vormvast gedicht en een vrije vorm die voortbouwt op wat je in de les gemaakt hebt. We bouwen de vormvaste skills geleidelijk op en oefenen met allerlei vaste vormen, van rondeau tot Germaans heffingenvers. Kosten van de cursus: € 200,- inclusief BTW.

Poëziecursus II: De Verdichting

De Verdichting is bedoeld voor mensen die cursus I hebben gedaan, en voor dichters die al wat ervaring hebben met vaste vormen, die weten wat een jambe of een dactylus is, die nieuwe dingen willen proberen en willen leren van beroemde dichters. De structuur van de lessen is hetzelfde als bij cursus I: feedback op huiswerk, een stukje theorie, een oefening om het dichterlijk palet uit te breiden en een vaste vorm. In cursus twee gaan we in meer detail kijken naar de kunsten van bekende dichters zoals Wisława Szymborska en Menno Wigman, en met imitatio en aemulatio van ze leren. Voor deze cursus moet je al een beetje ervaring hebben met vaste vormen, met name weten wat metrum, ritme en heffingen zijn. Kosten van de cursus: € 200,- inclusief BTW.

Data en aanmelding:

Cursus 1, De Ontdekking:

Start: bij voldoende aanmeldingen, 8 dinsdagavonden van 20 – 21.30 u. (INSCHRIJVING OPEN)

Cursus 2, De Verdichting:
Start: bij voldoende aanmeldingen, 8 donderdagavonden van 20 – 21.30 u. (INSCHRIJVING OPEN)

Data of tijden kunnen in overleg met de cursisten gewijzigd worden. Om mee te kunnen doen moet je een computer met webcam en toegang tot internet hebben. We gebruiken in principe Zoom voor de les (heel makkelijk in het gebruik) en Google Docs of Slack voor het huiswerk. Meld je aan met een mailtje naar: info@alexisderoode.nl.

Reacties van cursisten op De Ontdekking:

Valérie: “Wat een inspirerende 8 lessen waren het! Alexis deelt zijn kennis op zo’n heerlijk bevlogen manier dat de theorie makkelijk beklijft. De oefenopdrachten tijdens de online sessies waren een goede voorbereiding op het te maken huiswerk. Zo kwam je eigenlijk al samen op stoom om daarna in je eentje door te pakken. De feedback op de opdrachten was zinvol, opbouwend en leerzaam. Zowel de docent als de getalenteerde mede-cursisten waren een bron van inspiratie. Ik ben super blij dat ik deze cursus gevolgd heb, het heeft mij weer plezier gegeven in het schrijven van poëzie! ❤️”

Marjolein: “Ik had nooit de ambitie om te gaan dichten en had los van een Sinterklaas gedicht nooit een gedicht geschreven. In de corona-quarantaine heb ik me in een opwelling opgegeven en had nooit gedacht er zo’n plezier in te hebben. Ik kijk nu anders naar taal en zelfs anders naar de wereld. Ik maak notities van mooie dingen die mij opvallen, omdat ik daar later misschien nog “iets mee kan”. Het gepuzzel met woorden om ze te laten passen in de stijloefeningen was soms tergend, maar ook heerlijk verslavend. De vrije oefeningen werkten heel goed om tot mooie nieuwe vindingen te komen. Ik heb genoten en mezelf zien ontwikkelen. Een van de leukste aspecten in de cursus vond ik het inkijkje wat Alexis geeft in zijn eigen hoofd, hoe snel er associaties uitrollen, de paadjes die razendsnel ingeslagen worden: heel inspirerend!”

Marian: “Ik vind het een bijzonder fijne en relaxte manier van kennismaken met poëzie. De manier waarop je de stof overbrengt is bijzonder prettig, je neemt het ambacht van dichten soms op de hak, omlijst het met humor. Je verkleint daarmee de afstand tussen ons, de zwoegende leken, en de wereld van de ‘echte’ dichtkunst.”

Elyn: “De cursus is meer dan een verzameling workshops. Dat vond ik persoonlijk echt de meerwaarde: vooral van het huiswerk en van de feedback van Alexis daarop heb ik veel geleerd. Na afloop van elke bijeenkomst stuurde de docent de les per mail, zodat je de les en de huiswerkopdracht nog eens rustig kon nalezen. Het huiswerk bestond meestal uit het schrijven van twee gedichten waar je tijdens de les al aan gewerkt had. Fijn om die nog verder uit te werken tot een volwaardig gedicht. De feedback op het huiswerk was to the point, opbouwend en eerlijk. Wat ik echt heel tof vond, is dat je een gedicht kon aanpassen op basis van de feedback en je vervolgens nog een tweede keer feedback mocht vragen.”

Reacties van cursisten op De Verdichting:

“Wat een plezier weer! Na de introductiecursus wilde een aantal cursisten en ik door en gelukkig kon dat! De bevlogenheid van Alexis, gedeeld met passie en humor, werkt zo aanstekelijk dat voor mij poëzie inmiddels een vaste plek in mijn leven heeft gekregen en niet meer iets is, wat ik er af en toe bij doe. Ondanks de drukte om mij heen (verhuizing, Coronanasleep) wist Alexis mij iedere keer weer te inspireren om toch te schrijven. Wil je uitgedaagd worden, op scherp gezet, wil je naar binnen, wil je naar buiten, wil je op zoek naar de stilte of juist meedeinen op de golven van je eigen lyriek? Duik dan in deze online supercursus! N.B. Ons groepje hoopt op nog een derde serie, dus let wel op: als je eenmaal begint, wil je niet meer stoppen! 😉” – Valérie

 

 

 

 

 

 

 

AGENDA
Bekijk agenda