Online poëzieles


“De poëziecursus van Alexis de Roode was het beste cadeau dat ik mezelf in tijden gegund heb: in korte tijd veel geleerd, geëxperimenteerd en een paar verrassende gedichten geschreven. Ik was vooral heel blij met de feedback van Alexis (…) Jammer dat de cursus na acht bijeenkomsten al afgelopen was. Ik heb me direct aangemeld voor het vervolg. Als je serieus wilt werken aan het verbeteren van je schrijfvaardigheid, is deze cursus echt een aanrader!” – cursist Elyn


Dicht jezelf door de coronatijd heen! Vanuit huis of op vakantie, online poëzieles kan altijd. Alexis de Roode heeft twee online poëziecursussen ontwikkeld, in samenwerking met Bibliotheek De Tweede Verdieping te Nieuwegein: eentje voor beginners en een vervolgcursus. Elke cursus bestaat uit 8 lessen van anderhalf uur, die live online worden gegeven. Aan elke cursus doen in principe 6 cursisten mee. De cursussen zijn bedoeld om je dichterlijk palet uit te breiden, nieuwe dingen te proberen, je creativiteit los te maken en je ambachtelijke vaardigheden als dichter te oefenen.

Poëziecursus I: de verkenning

De eerste cursus is bedoeld voor beginners, maar ook voor wat meer ervaren dichters die nog weinig met vaste vormen hebben gewerkt en nieuwe dingen willen proberen. Elke les heeft een vaste structuur: feedback, een stukje theorie, een oefening om het dichterlijk palet uit te breiden en een vaste vorm. Met een paar voorbeelden ga je zelf aan de slag. De korte schrijfoefeningen leveren vrijwel altijd iets bruikbaars op, zelfs als je in eerste instantie wat moeizaam op gang komt. Bij de meeste lessen maak je twee gedichten: een vormvast gedicht en een vrije vorm die voortbouwt op wat je in de les gemaakt hebt. We bouwen de vormvaste skills geleidelijk op. Vaste vormen die we doen zijn: haiku, kwatrijn, pantoum, sonnet, rondeau, ollekebolleke, Germaans heffingenvers. De cursus wordt soms in samenwerking met Bibliotheek De Tweede Verdieping uit Nieuwegein, om de cursus voor meer mensen toegankelijk te maken. Kosten van de cursus: € 200,- inclusief BTW.

Poëziecursus II: de verdichting

De tweede cursus is bedoeld voor mensen die cursus I hebben gedaan, maar ook voor dichters die al wat ervaring hebben met vaste vormen, die weten wat een jambe of een dactylus is, die nieuwe dingen willen proberen en willen leren van andere dichters. De structuur van de lessen is hetzelfde als bij cursus I: feedback op het voorafgaande, een stukje theorie, een oefening om het dichterlijk palet uit te breiden en een vaste vorm. In cursus twee gaan we ook kijken naar de kunsten van grote dichters en met imitatio en emulatio van ze leren. Voor deze cursus moet je al een beetje ervaring hebben met vaste vormen, met name weten wat metrum, ritme en heffingen zijn. Kosten van de cursus: € 200,- inclusief BTW. Deze cursus wordt niet gesponsord door de bibliotheek.

Data en aanmelding:

Cursus 1, De Verkenning:
Start: donderdag 21 mei, 8 donderdagavonden van 20 – 21.30 u. (LOOPT)

Start: Bij voldoende aanmeldingen, 8 avonden van 20 – 21.30 u. (INSCHRIJVING OPEN)

Cursus 2, De Verdichting:
Start: woensdag 27 mei, 8 avonden van 18.45 – 20.15 u. (LOOPT)

Data of tijden kunnen in overleg met de cursisten gewijzigd worden. Om mee te kunnen doen moet je een computer met webcam en toegang tot internet hebben. We gebruiken in principe Zoom voor de les (heel makkelijk in het gebruik) en Google Docs of Slack voor het huiswerk. Meld je aan met een mailtje naar: info@alexisderoode.nl.

Nog wat reacties van cursisten:

Valérie: “Wat een inspirerende 8 lessen waren het! Alexis deelt zijn kennis op zo’n heerlijk bevlogen manier dat de theorie makkelijk beklijft. De oefenopdrachten tijdens de online sessies waren een goede voorbereiding op het te maken huiswerk. Zo kwam je eigenlijk al samen op stoom om daarna in je eentje door te pakken. De feedback op de opdrachten was zinvol, opbouwend en leerzaam. Zowel de docent als de getalenteerde mede-cursisten waren een bron van inspiratie. Ik ben super blij dat ik deze cursus gevolgd heb, het heeft mij weer plezier gegeven in het schrijven van poëzie! ❤️”

Marjolein: “Ik had nooit de ambitie om te gaan dichten en had los van een Sinterklaas gedicht nooit een gedicht geschreven. In de corona-quarantaine heb ik me in een opwelling opgegeven en had nooit gedacht er zo’n plezier in te hebben. Ik kijk nu anders naar taal en zelfs anders naar de wereld. Ik maak notities van mooie dingen die mij opvallen, omdat ik daar later misschien nog “iets mee kan”. Het gepuzzel met woorden om ze te laten passen in de stijloefeningen was soms tergend, maar ook heerlijk verslavend. De vrije oefeningen werkten heel goed om tot mooie nieuwe vindingen te komen. Ik heb genoten en mezelf zien ontwikkelen. Een van de leukste aspecten in de cursus vond ik het inkijkje wat Alexis geeft in zijn eigen hoofd, hoe snel er associaties uitrollen, de paadjes die razendsnel ingeslagen worden: heel inspirerend!”

Marian: “Ik vind het een bijzonder fijne en relaxte manier van kennismaken met poëzie. De manier waarop je de stof overbrengt is bijzonder prettig, je neemt het ambacht van dichten soms op de hak, omlijst het met humor. Je verkleint daarmee de afstand tussen ons, de zwoegende leken, en de wereld van de ‘echte’ dichtkunst.”

Elyn: “De cursus is meer dan een verzameling workshops. Dat vond ik persoonlijk echt de meerwaarde: vooral van het huiswerk en van de feedback van Alexis daarop heb ik veel geleerd. Na afloop van elke bijeenkomst stuurde de docent de les per mail, zodat je de les en de huiswerkopdracht nog eens rustig kon nalezen. Het huiswerk bestond meestal uit het schrijven van twee gedichten waar je tijdens de les al aan gewerkt had. Fijn om die nog verder uit te werken tot een volwaardig gedicht. De feedback op het huiswerk was to the point, opbouwend en eerlijk. Wat ik echt heel tof vond, is dat je een gedicht kon aanpassen op basis van de feedback en je vervolgens nog een tweede keer feedback mocht vragen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk agenda